МИКРОЧИПИРАНЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

Според изискванията на Директива 998/2003 г. На Европейския съюз всички домашни любимци подлежат на задължителна идентификация (татуировка или поставяне на електронен микрочип). Поради предстоящата забрана за татуиране на домашните животни, се препоръчва електронно маркиране.
Микрочипът е затворен с капсула от специално биологично покритие-напълно безвредна за вашия любимец. Всеки чип съдържа уникален идентификационен номер, който не може да бъде променян. Имплантирането става подкожно чрез специална спринцовка и е напълно безболезнено за домашния любимец. Манипулацията се извършва от ветеринарен лекар. Веднъж имплантиран, чипът остава под кожата до края на живота. Номерът (кодът) на микрочипа може да бъде разчетен с електронно четящо устройство. Стикер със съответният номер се залепва на една от първите страници от паспорта на животното.
При нас във Ветеринарна Амбулатория „ИЗГРЕВ” микрочипираме вашите домашни любимци с микрочиповете на френската фирма VIRBAC – Back Home. Също така при нас Абонатите на Амбулаторията ползват отстъпка при поставянето на чип.
Съгласно Ветеринарномедицинския Закон действащ от 01. Май 2006г.
При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар. При регистрацията на кучето ветеринарният лекар поставя микрочип, които съдържат идентификационен код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици на населеното място и индивидуален номер на животното. След поставяне на микрочипът собственикът на домашния любимец е длъжен да регистрира животинката си в Общината, като първата година бива освободен от данък ,поради това че любимецът му е чипиран.